De Pionier , Nieuw Vennep , 2022

Programma: 100 woningen (eengezinswoningen, appartementen)
Opdrachtgever: Wilma Wonen
Locatie: Nieuw Vennep
Status: in ontwikkeling (2022)
Samenwerking: Joost Maatkamp Architect, Studioninedots, Karres en Brands

De bedrijvenlocatie het Pionier–Bolsterrein ligt aan de rand van het oude Nieuw-Vennep en was voor de grote groei van Nieuw-Vennep geschikt voor de vestiging van bedrijvigheid in hogere milieucategorieën. Bedrijven als Bols en Fokker pasten destijds door hun activiteiten en omvang niet in een dorpskern en waren aan de rand geplaatst. In Nieuw-Vennep, het Pionier–Bolsterrein, vonden zij hun plek. De vestiging van deze grote bedrijven heeft mede geleid tot de groei van Nieuw-Vennep.

Door de gestage groei van Nieuw-Vennep ligt het plangebied inmiddels middenin Nieuw-Vennep. Hierdoor is de bedrijvenlocatie het Pionier–Bolsterrein steeds minder geschikt als vestigingsplaats voor bedrijven uit de zwaardere milieucategorieën. Zittende bedrijven hebben bovendien onvoldoende (milieu)ruimte om uit te breiden en hebben daarmee onvoldoende perspectief.

De weinig representatieve uitstraling van de bebouwing, de verminderde bereikbaarheid voor (vracht) verkeer en het verminderde perspectief hebben geresulteerd in onderbenutting van het gebied. Een deel van het bedrijventerrein wordt nu al gebruikt voor functies die gericht zijn op de consument. Ook zijn er al woningen op het bedrijventerrein. Daarnaast is er een grote behoefte aan (betaalbare) woningen. Dit maakt dat het Pionier–Bolsterrein geschikt is voor transformatie naar een multifunctionele wijk met wonen, werken en voorzieningen.

Studio Ard Hoksbergen werkt aan het ontwerp van in totaal ca. 100 woningen, verdeeld over vijf woongebouwen.

Foto's