Ga naar de inhoud

De Ooij – wonen op een oude steenfabriek

Het naast Nijmegen gelegen dorp Ooij werd ooit gebouwd voor arbeiders van de (bak)steenfabriek De Ooij. In samenwerking met meerdere bureaus worden hier nu 200 woningen gerealiseerd. 

Cultuurhistorische context
Door het voorheen industriƫle gebied voor het eerst in 150 jaar open te gooien ligt het dorp Ooij nu aan de rivier de Waal, waarbij de steenfabriek op een hoge terp op dezelfde hoogte als de Waaldijk ligt. Relicten van de oude steenfabriek hebben een volwaardige plek gekregen in het stedenbouwkundig plan. Zo blijven de oude Haaghut en het spoor waar de oude locomotief reed onderdeel van gebied. Een houten constructie met het silhouet van de oude vlamoven krijgt een prominente plek in het plan en verwijst naar het industriƫle verleden.

Collectief landschap
Het collectieve landschap dient als een verbindend element voor het plan waarin verschillende microklimaten elk een eigen gebouwtype hebben, en waar de doorwaadbare natuur de gebieden aan elkaar verbindt. De oude Haaghut kan gebruikt worden als collectieve ontmoetingsplek.

Biobased materialen
De uitbreiding van het dorp gebeurt op een biobased manier om zo de plek terug te geven aan de natuur. Alle woningen zijn ontworpen met biobased of circulaire materialen zodat de uitstoot nihil blijft. Zo zijn de constructies gemaakt van massief hout en de gevels van kalkstuc, hout of hergebruikte bakstenen die de link met het verleden leggen.

Een goed project verdient een goede architect

Arthur Hermans, Schipper Bosch

Programma
ca. 220 woningen

Opdrachtgever
Schipper Bosch

Locatie
Ooij (Gld.)

Status
In ontwikkeling

Samenwerking
Studio Nauta
Werkstatt
Le Far West