Ga naar de inhoud

Fabrieksbezoek Hibex voor gevels Xplore

Voor de gevels van de nieuwbouw voor Xplore – Agora Amsterdam brachten we gisteren een bezoek aan Hibex B.V. om de eerste mock-up te bewonderen. Diep onder de indruk van het vakmanschap van Marc Spanjer en zijn collega’s. Samen met Hegeman Bouw & Infra B.V. en Denis John de Haan wordt alles uit de kast gehaald om na de bouwvak de eerste gevelelementen te monteren. We kunnen niet wachten!

Ard Hoksbergen in jury ARC24 Architectuur Award

Ontmoet de jury van de ARC24 Architectuur Award. Met Sabine Lebesque, Mechthild Stuhlmacher, Peter Michiel Schaap, Floortje Keijzer en Ard Hoksbergen.

De persoonlijke focus van Ard:
‘Voor mij is leidend dat we gebouwen ontwerpen waar onze kleinkinderen nog steeds blij mee zijn. Bij de selectie van projecten richt ik me op de synergie tussen duurzaamheid, schoonheid en vakmanschap.’

Tijdens ARC24 Podium reiken drie onafhankelijke vakjury’s de ARC Awards uit: de Architectuur Award, de Stedenbouw Award en de Interieur Award. Inzenden voor deze awards kan tot en met 12 april. Op donderdag 26 september worden in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt.

Eerste paal Xplore

Fantastisch dat na 3 jaar hard werken de allereerste Agora-school gebouwd gaat worden. Wij hebben er samen met VDNDP met heel veel plezier aan gewerkt, in nauwe samenwerking met leerlingen en coaches. Xplore – Agora Amsterdam: van harte met deze mooie mijlpaal!

Uitbreiding basisschool Veerkracht opgeleverd

In Amsterdam Slotermeer is Blanksma Groep bijna klaar met de uitbreiding van Basisschool Veerkracht. We zijn blij en trots dat het bestuur van LEV Scholengroep West-Nederland ons vroeg twee extra klaslokalen en een crea-ruimte te ontwerpen, als aanvulling op het ontwerp dat we met Studioninedots maakten. In 2020 wonnen we met ons ontwerp de Abe Bonnema Prijs voor jonge architecten, een heel waardevolle erkenning voor ons werk.

We borduurden logisch voort op de vier huis-vormige klaslokalen, maar hebben de uitbreiding ook ontworpen als zichtbare toevoeging. De oude gemetselde kopgevel blijft zichtbaar in het nieuwe klaslokaal, de kozijnen worden opnieuw gebruikt. Op de hoek aan het entreeplein hebben we een loggia ontworpen als zachte overgang tussen plein en school. De kolom op de hoek vormt een logische tegenhanger van de bestaande schoorsteen. Oplevering over enkele weken.

Inspiratielezing Gemeente Dijk en Waard

Eerder deze week vond een inspiratiesessie over ‘Goed Wonen’ plaats in de Gemeente Dijk en Waard, waar Daan Roggeveen uitnodigde om visie te delen op kwalitatieve woningbouw en de balans tussen ‘Good / Clean / Fair’ in het werk, geïnspireerd door het manifest van Slow Food Nederland.

Het was een mooie middag, samen met zeer gewaardeerde collega’s.

Op naar goed wonen in Proeftuin De Frans, met enthousiasme wordt meegedacht!

Winst tender Utrecht

Met de keuze van de gemeente Utrecht voor het plan Leeuwepoort gaat Studio Ard Hoksbergen in opdracht van AM Gebiedsontwikkeling 112 zeer duurzame woningen ontwerpen.

Leeuwepoort is een plan dat zich aan de buitenzijde voegt binnen het steenachtige karakter van de bestaande wijk. Aan de binnenzijde heeft het plan een bijzonder natuurlijke uitstraling. De woningen hebben houten gevels en er is veel groen voorzien in drie aan elkaar gekoppelde binnentuinen. Door de inrichting met biobased materialen wordt dit een natuurinclusieve plek voor mens en dier.

In het plan Leeuwepoort staat biobased bouwen centraal. De woningen worden volledig uitgevoerd met een houten draagconstructie, geïsoleerd met biobased materialen zoals stro en vlas en voorzien van circulaire materialen in de gevels en afbouw. De positieve milieu-impact is hierdoor groot. Het totale plan slaat anderhalf keer meer CO2 op dan de productie van alle materialen bij elkaar uitstoten tijdens de gehele levensduur. Leeuwepoort is hiermee een koploperproject in de stad Utrecht.

Leyhof wint Berlagevaan 2023

Gisteravond won Leyhof, het collectieve woongebouw dat we ontwierpen in Den Haag, de ‘Berlagevaan 2023’, een eervolle vermelding van de jury!

Uit het juryrapport:
“De jury ziet Leyhof als een toekomstgericht en vooruitstrevend project voor collectief wonen in de stad. Leyhof is een belangrijk voorbeeld voor de ontwikkeling van duurzame en community-bevorderende nieuwe bouwblokken waarvan veel te leren valt.”

Onze hartelijke felicitaties aan de andere winnaars: HVE Architecten / Architektenkombinatie / Spring Architecten / ArchiTech Company.

Leyhof genomineerd voor Berlagevlag 2023

Leyhof, het collectieve woongebouw dat we ontwierpen op het Erasmusveld in Den Haag, is genomineerd voor de Haagse Architectuurprijs: de Berlagevlag 2023!

De jury nomineerde zes projecten voor de Berlagevlag. Het publiek kan haar favoriet kiezen uit maar liefst twaalf projecten voor de publieksprijs Berlagewimpel. Stemmen voor de publieksprijs kan tot de prijsuitreiking op 24 oktober 2023.

Veel dank aan Haags Architectuur Café (HaAC).

Start bouw uitbreiding Veerkracht

In Amsterdam Slotermeer is Blanksma Groep begonnen met de uitbreiding van Basisschool Veerkracht. We zijn blij en trots dat het bestuur van LEV Scholengroep West-Nederland ons vroeg twee extra klaslokalen en een crea-ruimte te ontwerpen, als aanvulling op het ontwerp dat we met Studioninedots maakten. In 2020 wonnen we met ons ontwerp de Abe Bonnema Prijs voor jonge architecten, een heel waardevolle erkenning voor ons werk.

We borduurden logisch voort op de vier huis-vormige klaslokalen, maar hebben de uitbreiding ook ontworpen als zichtbare toevoeging. Op de hoek aan het entreeplein hebben we een loggia ontworpen als zachte overgang tussen plein en school. De kolom op de hoek vormt een logische tegenhanger van de bestaande schoorsteen. Oplevering voorjaar 2024.

Leyhof wint Haagse Woonprijs 2022

Het woongebouw Leyhof in Den Haag, waar wij met veel liefde aan hebben ontworpen, heeft de Haagse Woonprijs gewonnen! We zijn enorm trots op deze waardering voor collectiviteit en vakmanschap, belangrijke thema’s in ons werk.

Uit het juryrapport:
“Vanwege de enorm positieve impact op de omgeving en ontwikkeling, de mooie dichtheid in een verder te ontwikkelen gebied, met een mooie mix aan woonprogramma, betaalbaar, architectuur met oog voor detail en gebruik en -ongevraagd- heel veel ruimte voor ontmoeting, samen wonen, samen leven. Dat alles maakt LEYHOF winnaar van de Haagse Woonprijs 2022.”

Leyhof genomineerd voor Haagse Woonprijs 2022

Mooi nieuws: Leyhof is genomineerd voor Haagse Woonprijs 2022!
De Haagse Woonprijs waardeert projecten die een kwaliteitsimpuls zijn op het gebied van wonen met impact op de omgeving.

De andere 3 genomineerden zijn:
Haagse Hendrik (Heren 5 architecten / Haag Wonen)
ZuidHaven (LEVS architecten / MRP / VORM Holding)
Grotius (MVRDV / Provast)

Tijdens het symposium ‘Soft City – gezond wonen in een verdichte stad’ dat op maandag 28 november plaatsvindt, zal de prijs aan het winnende plan worden uitgereikt.

Oplevering woongebouw Leyhof

Het eerste woongebouw op Proeftuin Erasmusveld is opgeleverd! Architectenweb kwam op bezoek en maakte een mooie longread.

In de afgelopen zes jaar hebben we met veel plezier en toewijding gewerkt aan dit gebouw met 33 eengezinswoningen, 75 appartementen, 4 collectieve ruimten en een collectieve binnentuin. Wij zijn heel trots op het resultaat, een ‘woongebouw waar je elkaar overal ontmoet’ en waar momenteel een veelkleurige community van bewoners ontstaat.

10 jaar Studio Ard Hoksbergen

Deze maand is het 10 jaar geleden dat Ard Hoksbergen zich als zelfstandig architect vestigde. Met een nominatie voor de Archiprix en een startstipendium van het Fonds BKVB (nu Mondriaan Fonds) werd een bureau gestart in een oud nonnenklooster in de binnenstad van Amsterdam.

Dankbaar voor alle mooie samenwerkingen en projecten die sindsdien zijn gerealiseerd. We kijken uit naar de volgende 10 jaar!

Ontwerp natuurinclusief woongebouw Sluisbuurt

In het afgelopen halfjaar hebben we met een geweldig team gewerkt aan een natuurinclusieve eyecatcher op Kavel 4A in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland: HABITATS. Het plan werd helaas niet geselecteerd door de Gemeente Amsterdam. Desondanks hebben we met veel toewijding en plezier aan deze ambitieuze opgave gewerkt, en hebben we elkaar enorm geïnspireerd op het gebied van natuurinclusief ontwerpen!

Ons plan groeit uit de sterke overtuiging dat natuur in de stad de kwaliteit van leven verhoogt. Extra aandacht in het ontwerp van HABITATS gaat uit naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels voor de bijdrage aan klimaatadaptatie, verhoging van de biodiversiteit en gezond leven. Met HABITATS halen we natuur de stad binnen. Het realiseren van verschillende HABITATS voor stadsnatuur staat centraal.

Oplevering woongebouw Buiksloterham

Zeven jaar geleden vroeg de Alliantie Ontwikkeling B.V. ons om een woongebouw te ontwerpen in Cityplot, een stedenbouwkundig plan van Studioninedots en DELVA Landscape Architecture | Urbanism in de Buiksloterham in Amsterdam Noord. We ontwierpen een gebouw met 34 appartementen. De gevels zijn geïnspireerd op ‘de schoonheid van het toeval’ uit de industriële omgeving. Afgelopen zomer opgeleverd. Foto’s door Max Hart Nibbrig.

Definitief ontwerp voor Xplore

Afgelopen week presenteerden we (Studio Ard Hoksbergen i.c.m. VDNDP) het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw van Xplore – Agora Amsterdam aan leerlingen, docenten en ouders. In samenwerking met hen hebben we het afgelopen jaar hard en met veel plezier gewerkt aan hun nieuwe ‘verwonderingspaleis’, een nieuwe middelbare school voor 600 leerlingen in Elzenhagen Zuid. Start bouw later dit jaar, geplande oplevering Q1/2024.

Architectenselectie gewonnen voor Xplore

Studio Ard Hoksbergen en VDNDP hebben de architectenselectie gewonnen voor de nieuwbouw van Xplore – Agora Amsterdam, een middelbare school voor 600 leerlingen in Amsterdam Noord, in opdracht van ZAAM, interconfessioneel voortgezet onderwijs!
 
Agora gaat over autonoom leren. Die autonomie gaat zo ver dat het kind als enige bepaalt wat zinvol is voor hem of haar. Het gevolg is dat elk kind zijn eigen leerroute volgt. De leervraag van het kind staat centraal. De nieuwsgierigheid of leergierigheid is leidend. Vanuit de leervraag ontstaat het leerproces. De nieuwbouw voor Xplore Agora in Elzenhagen Zuid (Amsterdam Noord) is het eerste gebouw in Nederland dat specifiek voor dit onderwijsconcept wordt ontworpen.

Ons team, Ard Hoksbergen en Marc Wools, heeft vorige week een kick-off gehad met het hele ontwerpteam. Samen met de gebruiker, opdrachtgever, Rienks Adviseurs, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV, Peutz en Huisman & Van Muijen hebben we een leuke kennismaking gehad waar we samen het motto voor dit bijzondere project hebben bepaald. Leuke start! We kijken ernaar uit om na de vakantie te werken aan een prachtig integraal ontwerp.

Wij gaan verhuizen!

1 juli 2021

Meer opdrachten, groter team, meer ruimte. We blijven in onze vertrouwde omgeving, de monumentale Hendrick de Keijserschool (Arne Nicolaï, 1960) in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Met ingang van 15 juli a.s. is ons adres:

Studio Ard Hoksbergen
Krelis Louwenstraat 1F05
1055 KA Amsterdam

Kom gerust langs voor een kop koffie!