Ga naar de inhoud

Xplore – hyperflexibele school

Xplore is een hyperflexibel schoolgebouw en het eerste gebouw dat specifiek is ontworpen voor het Agora onderwijsconcept, dat zich richt op de autonomie van kinderen. Deze autonomie is ook terug  te zien in het ontwerpproces waar leerlingen en docenten betrokken waren.

Intergenerationele community
Voor ouders en mensen uit de buurt is in het midden van het schoolgebouw een Grand Café ontworpen waar de buurt met de school verbonden wordt. Ondernemers gelinkt aan het onderwijs houden kantoor in dit gebouw.

Hyperflexibel: gebouwd voor verandering 
Aan ons werd gevraagd om een hyperflexibel gebouw te ontwerpen wat toekomstige veranderingen kan opvangen. Alle ruimtes zijn met gebruik van flexibele tussenwanden voor verschillende soorten groepen af te scheiden of juist te verbinden. In het gebouw bevinden zich praktijklokalen voor koken, technisch onderwijs en ateliers.

Participatie
Met leerlingen, coaches (docenten) en vakmensen van buitenaf is wekelijks een half jaar lang gesproken en ontworpen. Zo is dit een gebouw dat met behulp van intensieve participatie tot stand is gekomen. Daarnaast is het gebouw natuurinclusief door de gevels van nestkastjes te voorzien en te kiezen voor gevel- en kadebeplanting.

Programma
35 klaslokalen
6 makerspaces
grand café

Opdrachtgever
ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs

Locatie
Elzenhagen, Amsterdam Noord

Status
In uitvoering (oplevering zomer 2025)

Samenwerking
VDNDP bouwingenieurs