Ga naar de inhoud

Veerkracht – school met de schoorsteen

Voor deze opdracht kregen we de opdracht een nieuw gebouw voor Basisschool Veerkracht in Amsterdam Nieuw-West te ontwerpen. Hierin wilden we de onderwijskundige visie van de school – waar veiligheid, uitdaging en openheid centraal staan – naar voren laten komen.

Passend in de omgeving
Licht, lucht en ruimte zijn de bouwstenen van de wijk Slotermeer in Nieuw-West die onderdeel uitmaakt van het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren. Om deze reden is gekozen om drie lage kleine gebouwen naast elkaar te plaatsen. Het schoolplein is opengesteld voor de buurt en verbindt de buurt met de school.

Het is hoopvol dat met architectuur echt een verschil kan worden gemaakt voor de buurt.”

Jury Abe Bonnema Prijs

Zorgvuldig ontworpen
De school is stedenbouwkundig zorgvuldig ingepast. Door het compacte bouwvolume en doordachte oriƫntatie van het gebouw wordt gewonnen op duurzaamheid. Het rustige kleurenpalet, licht houten afwerking van de inbouwkasten en het subtiele lijnenspel doorweven door het gebouw weerspiegelen het zorgvuldig oog waar dit gebouw mee ontworpen is.

De schaal van het kind
De klaslokalen liggen aan de rustige oostzijde om een prikkelarme leeromgeving te stimuleren, los van het rumoer van de hoofdentree. De verschillende doorkijkjes verbinden de verschillende ruimtes aan elkaar en de gevel met schoorsteen geeft een gevoel van herkenning.

Programma
8 klaslokalen
aula
gymzaal
voorschool
schoolplein

Opdrachtgever
LEV Scholengroep

Locatie
Amsterdam (Nieuw-West)

Status
Gerealiseerd (2019), uitgebreid (2024)

Samenwerking
Studioninedots