Ga naar de inhoud

L’IJ – Buiksloterham

Samen met verschillende architecten werkten we aan het omvormen van een voormalig industrieel gebied, waarbij de schoonheid van het toeval een belangrijke rol speelt. Op deze plek in de havenzone van Buiksloterham worden 550 woningen gerealiseerd.

Samenwerking met andere architecten
L’ij is een onderdeel van Cityplot Buiksloterham, een grootschalig plan voor een voormalig fabrieksterrein in Amsterdam-Noord. Voor dit project werkten we samen met vier andere architecten, samen hielden we ontwerpsessies om zo tot de beste invulling van dit gebied te komen als onderdeel van een duurzame transformatie van de locatie.

Voortbouwen historische context
Het door ons ontworpen gebouw is ontworpen met inspiratie uit de industriële omgeving, waarbij gekeken is naar kenmerken die de schoonheid van toeval en spontane gebouwen benadrukken. Het gebruik van een stalen grid, bakstenen invullingen, een karakteristieke kapvorm en robuuste materialen is een directe knipoog naar omliggende gebouwen.  

Cityplot 
Cityplot Buiksloterham is een uitwerking  van het Cityplot concept van Studioninedots, waarin verschillende elementen zoals zelfbouwprojecten, sociale woningbouw, woon-werkeenheden en sociale ontmoetingsplekken samenkomen. In plaats van een vastomlijnd eindresultaat zoals bij traditionele stedenbouwkundige plannen, zal Cityplot Buiksloterham de komende tijd blijven veranderen en ontwikkelen.

Programma
34 appartementen
commerciële ruimte

Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling

Locatie
Amsterdam

Status
Gerealiseerd (2022)

Samenwerking
Studioninedots
Mopet
Zecc
WE architecten
Delva Landscape Architecture