Woongebouw Leyhof , Den Haag , 2022

Programma: 33 eengezinswoningen, 75 appartementen, 4 collectieve ruimten
Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling
Locatie: Den Haag
Status: opgeleverd (2022)
Samenwerking: Workshop Architecten, Flux Landscape Architecture

Proeftuin Erasmusveld biedt kansen voor een uniek nieuw woonmilieu in Den Haag. Een groene omgeving waarin samen met de toekomstige bewoners een gezonde wijk gemaakt kan worden. 

Het gebouw Leyhof is een solitair blok met 100 kwalitatieve woningen. Het gebouw staat als een baken in het landschap, en daalt met zijn getrapte vorm af naar het park. Het in hoogte oplopende park dringt via de gezamenlijke binnentuin diep het gebouw binnen, en vouwt zich over de pergola’s van de daktuinen. Het blok wordt zo, ondanks zijn massa, als vanzelfsprekend opgenomen in de groene omgeving van de Proeftuin. Door de getrapte vorm van het blok kan de zon tot diep in het blok en de gemeenschappelijke binnentuin doordringen, en zijn de buitenruimtes van alle woningen optimaal op het licht georiënteerd. 

Het blok bevat een gebalanceerde woningmix, met woningen voor gezinnen, starters en senioren. Het samen leven en gezamenlijk gebruik maken én zorg dragen voor de gedeelde leefomgeving zijn belangrij- ke thema’s. Bijzonder aan het blok zijn dan ook de in het blok geïntegreerde collectieve functies, die ervoor zorgen dat het gebouw van álle bewoners is en een maximaal gebruik mogelijk maakt. Het gebouw is dooraderd met een collectie gedeelde ruimtes die al naar gelang het (toekomstig) gebruik ingevuld kunnen worden. Zo zijn er onder andere een buitenpaviljoen, wasbar, een logeerappartement, leeskamer en buurtkamer gepland. Alle bewoners van Leyhof kunnen, afhankelijk van hun behoefte, gebruik maken van deze ruimtes, die bovendien als belangrijke ontmoetingsplek in het complex fungeren. 

Een speciaal ontwikkelde ‘Proeftuin’-app kan worden ingezet om de ruimtes te reserveren, maar ook voor ‘carsharing’, om gereedschap te delen of een oppas te vinden. Het laagdrempelig onderling in contact staan en de bereidheid elkaar te helpen waar nodig, is een belangrijk element in het samen leven in Leyhof, dat zo kan functioneren als een ‘stadje in het park’. 

Het gebouw is opgezet als een solide blok met een nuchtere architectuur. Leyhof is een uiterst duurzaam gebouw, dat een EPC-waarde van 0,16 bereikt door de toepassing van onder andere PV-panelen, slim georiënteerde woningen en een collectieve warmtepomp.

Foto's