In de wijk Leeuwesteyn, gelegen tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal, bevindt zich Leeuwepoort, een woonproject met 112 woningen. Wat Leeuwepoort uniek maakt is dat dit project meer CO2 opneemt dan het uitstoot door het gebruik van biobased en circulaire materialen.
Biobased en natuurinclusief
De gebruikte materialen voor dit ontwerp zijn voor een groot deel biobased en slaan 1,5 maal meer CO2 op dan het uitstoot. Het natuurinclusieve plan geeft ruimte aan de egel, huismus en klokjesbij, die hun eigen habitat krijgen in de drie binnentuinen. De schaduwtuin geeft verkoeling en de sponstuin vangt water tijdelijk op, wat hergebruikt kan worden. Daarnaast biedt de collectieve tuin een plek om elkaar te ontmoeten.
Een vooruitstrevend duurzaam plan met unieke architectonische expressie, zorgvuldig ontworpen met eerlijke materialen.
Johan Snel, AM Gebiedsontwikkeling
Collectiviteit
In Leeuwepoort wonen mensen tegenover elkaar, met aan de straatzijde een zitkamer of eetkamer en ruimte voor toe-eigening . Deze oriëntatie op de omgeving biedt kansen voor een vriendelijke en sociale buurt. In deze autoluwe omgeving is ruimte gemaakt voor fietsers en wandelaars om zo meer contact met de buren te bevorderen.
Passend materiaalgebruik
In dit ontwerp wordt gebruikgemaakt van onder meer een gerecyclede baksteen die aansluit op de gebouwde omgeving. De gebouwen in het binnengebied zijn helemaal van hout gemaakt. Alle materialen zijn uitgezocht op hun circulariteit.
Programma
56 appartementen
56 eengezinswoningen
1 commerciële ruimte
3 binnentuinen
2 parkeergarages
Opdrachtgever
AM Gebiedsontwikkeling
Locatie
Utrecht
Status
In ontwikkeling (start bouw 2025)
Samenwerking
BAM Wonen
Deltavormgroep