Ga naar de inhoud

Zaandijk – dorpse architectuur

We deden mee aan een  prijsvraag voor tien woningen in Zaandijk. Hierbij hebben we ervoor gekozen om ons te focussen op een zorgvuldige inpassing in de huidige dorpse architectuur en zo een verrijking van het dorpscentrum te realiseren.

Collectief wonen 
De binnentuin is doorwaadbaar waardoor makkelijk contact gelegd kan worden met de buren. Elke woning heeft een persoonlijke patio die als een buffer dient en een geleidelijke overgang van privacy naar collectiviteit brengt.

Zorgvuldige inpassing 
Deze tien compacte woningen zijn gemaakt op de schaal van de huisjes in de buurt in de stijl van de typische kleine woningen van de Zaanse omgeving met horizontale en verticale planken. Het metselwerk vormt de plint in de Zaanse traditie. Zo voelt deze uitbreiding aan woningen als een verrijking van het dorpscentrum.

Dorpse architectuur 
De gebouwen staan midden in het binnenste centrum van het dorpje Zaandijk, vlak naast het kerkplein en het dorpscentrum. We hebben het ontwerp toegespitst op een dorpse architectuur waar mensen via kleine paadjes achterom bij de buren langs kunnen. 

Ard heeft een sterke focus op kwaliteit en levert daarmee een cruciale bijdrage aan projecten.

Taco Meerpoel, KRKTR Projectontwikkeling

Programma
10 eengezinswoningen

Opdrachtgever
KRKTR Projectontwikkeling

Locatie
Zaandijk

Status
Schetsontwerp

Samenwerking
Workshop Architecten
(Ivar van der Zwan, Milad Pallesh)
Studio Blad